wtorek, 6 września 2011

Spaghetti z dynią

Kolejny pomysł na dynię. Tym razem wykorzystałam dynię hokkaido, ale wielokrotnie robiłam ten sos także z innych odmian. Przepis jest łatwy, a efekt bardzo smaczny.
Znalezione na zwegowani.pl.




Składniki:
  • opakowanie pełnoziarnistego makaronu spaghetti
  • 500g dyni pokrojonej w kostkę
  • 3-4 ząbki polskiego czosnku
  • cebula (może być czerwona)
  • kubeczek śmietany 12-18%
  • masło
  • pieprz cayenne
  • suszona bazylia
  • sól, świeżo mielony pieprz
Na początku gotujemy makaron al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Podczas gdy woda się gotuje: drobno pokrojoną cebulę smażymy* na maśle z odrobiną oleju (żeby masło się nie przypaliło) aż się zeszkli, dodajemy wyciśnięty czosnek i chwilę smażymy. Dorzucamy dynię, chwilę smażymy, dodajemy 8 łyżek śmietany, sól i pieprz. Całość dusimy aż dynia stanie się miękka. Miksujemy niezbyt dokładnie blenderem na wolnych obrotach. Dodajemy resztę śmietany (lub jogurtu naturalnego), porządną szczyptę pieprzu cayenne (ma bardzo ostry smak,więc należy uważać) oraz sporą ilość suszonej bazylii. Mieszamy. Gorący makaron łączymy z sosem.

Na talerzu danie można posypać orzechami włoskimi i parmezanem.

*do smażenia polecam garnek, gdyż jest bardziej praktyczny przy miksowaniu

7 komentarzy:

  1. Robiłam już spaghetti na wiele sposobów, bo uwielbiam kuchnię włoską, ale z dynią jeszcze nie. I... to jest super pomysł na dzisiejszą kolację. Wydaje się, że będzie smakowita. Dam znać jutro.

    OdpowiedzUsuń
  2. To życzę smacznego!
    Znam już kilka osób, które po spróbowaniu tego dania robią je bardzo często ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. No i zrobiłam, pychota, raj dla podniebienia. Dawno nie jadłam czegoś tak pysznego i oryginalnego na kolację. Mąż nie jadł ze mną, bo był najedzony i bardzo żałował. Zostalo mi trochę i zabrałam do pracy na obiad dzisiaj, suuuper. Od siebie dodałam jeszcze parmezan na wierch. Polecam

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo się cieszę :)
    w takim razie muszę zrobić z parmezanem!

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda obłędnie, zapisuję przepis na komputerze i gdy tylko zdobędę jakąś dynię to koniecznie wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń