niedziela, 18 września 2011

szpinak z gorgonzolą

Najprościej, najsmaczniej, najlepiej. To chyba najbardziej klasyczne połączenie szpinakowych składników i większość osób zaczyna swą szpinakową przygodę właśnie tak:

Składniki:
  • opakowanie pełnoziarnistego tagliatelle (penne, spaghetti)
  • 600g szpinaku (tutaj 2/3 rozdrobnionego i 1/3 liściastego)
  • 350g gorgonzoli (lub innego sera z niebieską pleśnią)
  • 3-4 ząbki czosnku
  • świeżo mielony pieprz, gałka muszkatołowa , sól morska




Makaron gotujemy al dente wg wskazówek na opakowaniu.
Szpinak rozmrażamy na małym ogniu, dodajemy do niego wyciśnięty czosnek, doprawiamy i wrzucamy 3/4 gorgonzoli. Mieszamy aż się rozpuści. Zdejmujemy z ognia łączymy z makaronem i dodajemy resztę sera pleśniowego (pokrojonego w kostki). 

Zamiast gorgonzoli można użyć innego sera od białego przez pleśniowe do topionych. 



2 komentarze:

  1. No i to będzie pierwsze danie, które wypróbuję. Kocham szpinak i ser pleśniowy :)
    Pozdrawiam i czekam na obiecaną tartę ze szpinakiem :))
    Ciotka Anka

    OdpowiedzUsuń
  2. Tartę postaram się wstawić jak najszybciej. Też jest z gorgonzolą ;)

    OdpowiedzUsuń