Składniki:
- opakowanie pełnoziarnistego tagliatelle (penne, spaghetti)
- 600g szpinaku (tutaj 2/3 rozdrobnionego i 1/3 liściastego)
- 350g gorgonzoli (lub innego sera z niebieską pleśnią)
- 3-4 ząbki czosnku
- świeżo mielony pieprz, gałka muszkatołowa , sól morska
Makaron gotujemy al dente wg wskazówek na opakowaniu.
Szpinak rozmrażamy na małym ogniu, dodajemy do niego wyciśnięty czosnek, doprawiamy i wrzucamy 3/4 gorgonzoli. Mieszamy aż się rozpuści. Zdejmujemy z ognia łączymy z makaronem i dodajemy resztę sera pleśniowego (pokrojonego w kostki).
Zamiast gorgonzoli można użyć innego sera od białego przez pleśniowe do topionych.
No i to będzie pierwsze danie, które wypróbuję. Kocham szpinak i ser pleśniowy :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i czekam na obiecaną tartę ze szpinakiem :))
Ciotka Anka
Tartę postaram się wstawić jak najszybciej. Też jest z gorgonzolą ;)
OdpowiedzUsuń